Vaarregels

Varen in een drakenboot is erg veilig.  Meer nog: een drakenboot zal niet zinken of omslaan tenzij de bemanning fouten begaat. Uiteraard zijn er -zoals bij elke sport- enkele maatregelen te treffen om resterende risico’s voor iedereen te minimaliseren.  Het is dan ook best om de tips en voorschriften hieronder strikt in acht te nemen.

Voor de race

Het is belangrijk dat je kledij bestand is tegen de grillen van het weer.  Met een T-shirt, singlet en een lange of korte broek kom je al een heel eind.  Katoenen kleding of spijkerbroeken raden we dan weer af.  Thermische kleding of een wetsuit kunnen perfect, zeker bij kouder weer. Wat betreft schoeisel ga je het best voor bootschoenen of sandalen.  Laarzen en bergschoenen zijn niet toegestaan. Verder is een zwemvest altijd verplicht.

Alle teamleden moeten in staat om ten minste 50 meter gekleed te kunnen zwemmen in alle watercondities en weersomstandigheden. Ben je minder zwemvaardig of een beetje onzeker? Meld dat dan aan de stuurman. Het is ook belangrijk om hem op de hoogte te brengen van medische aandoeningen die je prestaties kunnen beïnvloeden.

Stap op aanwijzing van de stuurman één voor één in de boot, te beginnen bij het voorste bankje.

Tijdens de race

De instructies van de stuurman zijn wet. Opzettelijk gevaarlijk of onhandelbaar gedrag van peddelaars of teams wordt niet getolereerd. Dit levert namelijk gevaar op voor jezelf en anderen. Teams die opzettelijk hun boot of andere boten laten omslaan, worden altijd uitgesloten van verdere deelname. Alcohol gebruiken heeft dan weer een negatieve invloed op je prestaties en bevordert de onderkoeling van je lichaam. Hou hier zeker rekening mee!

Bij golfslagen of zijwind kan de stuurman vragen om de boot te stabiliseren. Als de stuurman het commando ‘BRACE THE BOAT’ roept, moet je een lage peddel afstand of peddel steun geven. Daarbij steek je de peddel zo ver mogelijk met twee handen uit de boot terwijl je het peddel blad plat op het wateroppervlak houdt.

Aangezien er wordt gevaren in open, onzuiver water, raden we aan om:

  • Geen water te drinken
  • Opzettelijk opspattend water in je gezicht, ogen, neus of mond te vermijden
  • Niet te zwemmen
  • Bestaande verwondingen te bedekken met waterdichte pleisters
  • Niet met blote voeten in de boot te gaan zitten
  • Je af te spoelen na het varen of in ieder geval je handen te wassen voor je eet

Na de race

Volg bij het aanleggen en uitstappen de instructies van de stuurman. Ga daarbij zo dicht mogelijk tegen de zijkant aan op de bankjes zitten en maak geen plotse bewegingen. Je mag ook niet vergeten om met je hand zeker niet de rand van de boot vast te houden. Zo vermijd je beknelling van je handen tussen de boot en de aanlegplaats. Stap op aanwijzing van de stuurman één voor één uit de boot, te beginnen bij het voorste bankje.

Als er gevaar dreigt, geeft de stuurman het commando ‘STOP THE BOAT’. Alle peddelaars dienen dan hun peddel verticaal in het water te steken en stevig vast te houden totdat de boot volledig tot stilstand is gekomen.

Als de boot toch omslaat, garandeert het buddysysteem ieders veiligheid. Kijk dus goed wie er naast je zit. Bij een probleem is het je eerste verantwoordelijkheid om te achterhalen of deze persoon in veiligheid is. De peddelaars op het voorste bankje zijn tevens verantwoordelijk voor de drummer, de peddelaars op het achterste bankje staan in voor de stuurman.

Omdat elke boot over luchtkamers beschikt, zal deze altijd enigzins blijven drijven.  Blijf dus kalm en blijf bij de boot en zwem niet naar de kant tot de stuurman daartoe instructie geeft. Ook tijdens het zwemmen en op de kant blijft iedereen bij elkaar.